De Schrijfwijzen 2021

Zaterdag 23 oktober jl. heb ik meegedaan aan de Schrijfwijzen, het Groot Dictee Heruitgevonden. De wedstrijd werd gehouden in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel op de Kunstberg, voorwaar een toplocatie. Er waren 200 deelnemers doorgedrongen tot de finale, in de voorronde hadden meer dan 7000 deelnemers meegedaan. Dus ik vond het al een hele eer dat ik mee mocht doen in de finale.

De wedstrijd bestaat uit een dictee en 21 multiple choicevragen. De vijf besten maken in een zogenaamde spellingbee uit wie de uiteindelijke winnaar wordt. Ik had 11 fouten en zat daarmee ongeveer op het gemiddelde. Het viel me iets tegen, al kan ik niet zeggen dat het supermoeilijk was. De gemaakte fouten betreffen vooral instinkers die te maken hebben met wel of niet spatie, wel of niet koppelteken, wel of niet hoofdletter, enzovoort. Laten we het erop houden dat ik het een zeer leerzame exercitie vond, ik ga volgend jaar zeker weer meedoen.

De winnaar was een Vlaming. Hij was vorig jaar tweede, en de nummer één van vorig jaar was nu tweede. Beiden hadden nul fouten. Echte dicteetijgers dus.

Uit bijgaand filmpje blijkt hoe het eraan toegaat. Hier de link naar het verslag van De Standaard, de organiserende krant.

Volgende
Volgende

Geselecteerd als een van de 200 finalisten voor De Schrijfwijzen 2021